piątek, 15 lutego 2013

Dieta i odżywianie - podstawowa wiedza - ebooki

Dieta Paleo


Zdrowa, pyszna i prosta dieta naszych paleolitycznych przodków. Książka dra Cordain Dieta paleo posiada ponad 100 przepisów i sześciotygodniowe plany żywieniowe.


W Stanach Zjednoczonych słowo "Paleo" weszło do kultury masowej. Dieta zdobyła popularność nie tylko u zwolenników odchudzania, ale i sportowców oraz lekarzy, a także dietetyków, którzy zaakceptowali ją ze względu na jej szeroki wpływ terapeutyczny. Istnieje bardzo niewiele chorób przewlekłych, które nie reagują pozytywnie na "dietę przodków". Wyjątkowość paleo diety polega również na tym, że nie wymyślił jej żaden śmiertelnik. Do diety tej gatunek ludzki jest przystosowany genetycznie. To sposób odżywiania naszych przodków, którzy zajmowali się zbieractwem i łowiectwem. Sposobu odżywiania naszych przodków nie skomplikowały jeszcze wtedy rolnictwo, hodowla zwierząt, technologia i metody przetwarzania żywności. Tak jak wówczas, tak i dzisiaj najlepszym zdrowiem cieszymy się, gdy jemy chude mięso, owoce morza, świeże owoce i warzywa – kosztem zbóż, nabiału, rafinowanego cukru, rafinowanych olejów i przetworzonej żywności. Paleolityczni łowcy-zbieracze byli średnio o 10 do 15 cm wyżsi niż starożytni rolnicy, mieli mocniejsze kości, zdrowsze uzębienie i, pomijając wypadki wynikające z ich niebezpiecznego trybu życia, również żyli dłużej. Myśliwi-zbieracze nie byli grubi i mieli bardzo niski wskaźnik zachorowalności na takie schorzenia z grupy choroby systemu odpornościowego, jak artretyzm czy cukrzyca.
 
Dr Loren Cordain – profesor Colorado State University, ekspert w dziedzinie diety paleolitycznej, to jedna z największych sław nauki w dziedzinie badania diety naszych pra-przodków, a jego Dieta paleo to raczej sposób życia niż seria nakazów i zakazów dotyczących jedzenia. Dietetycy promujący dietę paleo namawiają do porzucenia sal gimnastycznych i siłowni na rzecz ruchu na świeżym powietrzu. Spacery, bieganie i górskie wycieczki to idealne przykłady - to właśnie robili nasi przodkowie! A co się jada w stylu paleo? Paleo dieta zawiera produkty, które ludzie mogli upolować: mięso, ryby, owoce morza oraz produkty, które mogą być uzyskane od zwierząt lub z ziemi: jajka, owoce, orzechy, nasiona, warzywa, grzyby, miód, zioła i przyprawy. Zaleca się jeść tylko to najchudsze mięso, bez jakichkolwiek dodatków oraz dziczyznę, ponieważ w tamtych czasach ludzie nie hodowali jeszcze zwierząt domowych. Zalecane jest również jedzenie wątróbek, żołądków, płucek, ponieważ zawierają dużo witamin z grupy B.

W książce znajduje się ponad 100 przepisów i sześciotygodniowe plany żywieniowe, które mogą pomóc każdemu w trudnych początkach po przejściu na dietę.
Dr Loren Cordain – profesor Colorado State University, członek Amerykańskiego Stowarzyszenia ds. Żywieniowych, Amerykańskiego Instytutu Żywienia i Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego. To jedna z największych sław nauki w dziedzinie badania diety naszych pra-przodków. Uważany za największego w świecie eksperta w dziedzinie diety paleolitycznej. Często podróżuje po Ameryce (i świecie) z wykładami. Program telewizyjny na podstawie książki Paleo dieta jest emitowany przez NBC Dateline. 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Dieta proteinowa

Czy wiesz, co łączy 1 013 000 000 otyłych ludzi z całego świata? Wszyscy oni są na diecie. Problem w tym, że większość z nas nie ma wystarczająco silnej woli, by utrzymać ostry reżim żywieniowy wymagany przez dietetyków. W efekcie czego frustracja wywołana otyłością potęgowana jest niezaspokojonym łaknieniem…

Pod tym względem dieta proteinowa autorstwa doktora Pierre’a Dukana jest zupełnie wyjątkowa – w trakcie jej stosowania człowiek traci wagę… jedząc. Wtedy, kiedy chce oraz tyle, ile chce. Oczywiście, by odnieść sukces, należy wiedzieć, jak ją stosować – i tu z pomocą przychodzi niniejszy poradnik.


„Dieta proteinowa” Poli Majkowskiej to bogate kompendium wiedzy, zestawiające najważniejsze informacje ze wszystkich dostępnych na rynku publikacji na ten temat, wraz z doświadczeniem dziesiątek ludzi, którzy poznali odchudzającą moc protein. Bez tracenia czasu i pieniędzy dowiesz się z niej, jak skutecznie przejść przez wszystkie 4 fazy diety proteinowej, a w tym:

  • jak formować cele oraz manifest,
  • jak tworzyć plany jedzenia, jak konstruować posiłki,
  • poznasz zapomnianą sztukę efektywnych zakupów,
  • poznasz techniki unikania pokus,
  • poznasz proste i skuteczne katalizatory odchudzania,
  • odkryjesz, w jaki sposób dorównać wizerunkowi siebie, jaki masz w głowie.


Ale to nie wszystko! Bogato opisane założenia teoretyczne diety proteinowej wzbogacone zostały o specjalny BONUS w postaci zbioru przepisów na dania z drobiu, ryb i serów! Dzięki temu w zaledwie kilka minut samodzielnie przygotujesz obiad, kolację, czy pyszne przekąski do podjadania między głównymi posiłkami – zgadza się! – w tej diecie można, a nawet trzeba podjadać!

Teraz nie musisz już dłużej wybierać pomiędzy dobrym samopoczuciem, jakie gwarantuje Ci jedzenie, a świetnym wyglądem, który utoruje Ci drogę do lepszego życia! Z „Diety proteinowej” Poli Majkowskiej nauczysz się, jak mieć jedno i drugie!

  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Super dieta 26 - stwórz swoje marzenia



Jeżeli odchudzałaś/eś się już wiele razy i ponosiłaś/eś fiasko w swoich zamiarach, to ta książka jest właśnie dla Ciebie!

Osoby często odchudzające się, z różnymi efektami, są całkowicie zagubione, ponieważ teoretycznie wiedzą wszystko na temat zdrowego żywienia, a pomimo to nie potrafią poradzić sobie ze swoim problemem nadwagi. Wielokrotnie z sukcesem zrzucały niechcianą tkankę tłuszczową, a efekt jo-jo powtarzał się za każdym razem. Zniechęcenie i nieufność w swoje siły narastała z każdą następną nieudaną próbą. Sytuacja wydaje się beznadziejna, ale nie musi tak być, jeśli do tematu podejdziemy kompleksowo i indywidualnie.
Okresowe głodzenie się z zamiarem schudnięcia niejednokrotnie powoduje spowolnienie przemiany materii, jako odpowiedź organizmu na coraz mniejszą ilość dostarczanego pożywienia. Uczucie głodu towarzyszy wszelkim restrykcyjnym dietom, a lęk przed ponownym dyskomfortem sprawia, że możemy odczuwać panikę zmuszającą nas do jedzenia ponad miarę. Hasło, iż od jutra zaczynamy dietę odchudzającą owocuje nadmiernym apetytem, aby zjeść na zapas. To samo robi nasz organizm - boi się i dlatego odkłada tkankę tłuszczową. W takim przypadku powrót do normalnego jedzenia bez właściwego zrównoważenia diety może przynieść ogromne rozczarowanie.

Koniec z drakońskimi dietami, umartwianiem się, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić?

Co sprawia, że tyjemy?
Nasilającą się niemal od 50 lat epidemia otyłości coraz wyraźniej charakteryzuje pewien paradoks: im „bardziej” wiemy, dlaczego tyjemy, tym więcej mamy otyłych. Czy tłuszcz, cukier i zbyt mała ilość ćwiczeń to główni winowajcy?
Gary Taubes - dziennikarz zajmujacy sie tematyką naukową, rozprawia się z wieloma mitami dotyczącymi odchudzania i rzuca podejrzenie na pewien rodzaj weglowodanów, jako głównych sprawców otyłości. Nie dziwi opór środowiska medyczno-żywieniowego, które musiałoby przyznać mniej więcej to: „Przez 30 lat byliśmy w błędzie. Żałujemy i za wszelkie niedogodność, w tym epidemię chorób serca, cukrzycy i otyłości, szczerze przepraszamy”.
Kilka kontrowersyjnych tez Taubesa:
  • dieta nie polega na ograniczeniu kalorii
  • wszystkie popularne diety oparte są na błędnych założeniach
  • wbrew konwencjonalnej wiedzy to nie nadmiar kalorii jest przyczyną otyłości i chorób
  • ruch i ćwiczenia nie przyczyniają się do utraty wagi
  • cukier uzależnia podobnie jak heroina czy nikotyna
Ta książka to świetne wprowadzenie do zdrowego stylu życia, klucz to zrozumienia powodów ogólnoświatowej epidemii otyłości i braku naprawdę skutecznych diet.

Gary Taubes (ur. 1956) jest z wykształcenia fizykiem i dziennikarzem, zajmuje się tematyką medyczną. Od początku lat 80-tych tropi i opisuje kontrowersje w badaniach naukowych oraz zjawisko pseudonauki, czyli tzw. bad science. Ma silną pozycję w amerykańskim środowisku dziennikarskim i naukowym.

Od lat 90-tych zajmuje zasadnością oficjalnych zaleceń dietetycznych w Ameryce. Jego dwie książki Good Calories, Bad Calories (2007) oraz Dlaczego Tyjemy (2010), stały się punktem odniesienia oraz inspiracją dla wielu środowisk naukowych, lekarskich i niezależnych badaczy.
Pisał dla takich czasopism jak „Dicover”, „Science”, „New York Times”, „Atlantic Monthly”, „Esquire”. Za swoją twórczość został trzykrotnie uhonorowany nagrodą pn. Science in Society Award of the National Association of Science Writers oraz zdobył sypendium MIT Knight Science Journalism Fellowship na lata 1996-97.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naturalnie szczupła


Bethenny Frankel była objawieniem w hicie telewizyjnym Gospodynie z kasą. Nowy Jork (The Real Housewives of New York City), ale jej pasją od zawsze było cieszenie się zdrową, naturalną żywnością i dzielenie się tą miłością: czy gotowała dla hollywoodzkich gwiazd, z powodzeniem rozwijała swoją firmę BethennyBakes, zamieszczała przepisy na pyszne potrawy w „Health”, czy pracowała z wiodącymi firmami lifestyle’owymi i żywnościowymi.
Książka Naturalnie szczupła pokazuje, jak każdy z nas może uporać się z Ciężkimi Zwyczajami, przyjąć Szczupłe Myśli i czerpać przyjemność z satysfakcjonujących posiłków, przekąsek i napojów bez poczucia winy.


Czytelniczki uzbrojone w zasady Bethenny powiedzą:
  • wiem, kiedy jestem naprawdę głodna
  • kiedy jestem naprawdę głodna, szukam jedzenia o dużej objętości i bogatego w błonnik
  • mogę jeść wszystko, na co mam ochotę
  • kocham smak prawdziwej żywności

Frankel oferuje książkę, której celem jest propagowanie zdrowszego życia i szczuplejszej sylwetki, z ponad trzydziestoma prostymi przepisami na pyszne potrawy (w tym słynną Skinnygirl Margaritę), tygodniowym programem, który pomoże czytelniczkom rozpocząć naturalnie szczupły styl życia, i ciepłą, dowcipną zachętą na każdej stronie.

Autorka, znana z ról w filmach Con Air, Twierdza i Evita, szefowa kuchni przyrządzająca posiłki znanym osobistościom, wyjaśnia:
  • jakie nawyki sprawiają, że tyjemy,
  • jak dobierać potrawy dla swojego żołądka, korzystając ze zdrowego rozsądku, a nie z liczników kalorii i metodologii dietetyków,
  • przepisy kucharskie: jak przyrządzać smaczne, naturalne i zdrowe posiłki,
  • jak kontrolować apetyt, smakować się potrawami i trafnie zamawiać w restauracjach,
  • jak zrzucić zbędne kilogramy: program naturalnej szczupłości.

O AUTORZE

Zdobywczyni drugiego miejsca w programie Martha Stewart – Apprentice, Bethenny Frankel, jest gwiazdą programu Gospodynie z kasą. Nowy Jork (The Real Housewives of New York City) w telewizji Bravo. Założyła również firmę zajmującą się naturalną żywnością BethennyBakes i jest stałą felietonistką magazynu „Health”. Gotowała dla wielu sław, w tym dla Denisa Leary’ego i Mariski Hargitay.  www.BETHENNYBAKES.com

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diet coaching.
Poradnik dla wiecznie odchudzających się

Na świecie istnieje kilkaset rodzajów diet odchudzających i wszystkie zapewniają, że jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki tym razem już na zawsze stracisz zbędne kilogramy. Jaka bywa rzeczywistość, wszyscy wiemy: albo brak efektów, albo utrata wagi i szybko następujący po niej efekt jo-jo. A w konsekwencji – kolejna dieta cud. Chcesz przerwać to błędne koło? Sięgnij po poradnik z unikalnym programem diet coachingu. Rozpocznij świadome odżywianie i zmień swoje życie już dziś!

Unikalność metody diet coachingu polega na tym, że w odróżnieniu od tradycyjnych diet nie koncentruje się ona wyłącznie na utracie kilogramów. Kluczową sprawą jest poznanie potrzeb własnego ciała, uświadomienie sobie dotychczasowych nawyków i błędów, a następnie stworzenie odpowiedniego planu żywienia, tak by jedzenie zaczęło być przyjemnością i nie kojarzyło się z ciągłymi wyrzeczeniami. Właśnie w tym procesie sprawdzają się techniki coachingu, wykorzystane w nowatorskim programie Urszuli Mijakoskiej. Diet coaching podniesie twój poziom motywacji i pewności siebie, dzięki czemu zaczniesz świadomie i samodzielnie decydować o sobie, o tym, co, w jakich ilościach i kiedy jesz. Nauczysz się zarządzać emocjami (smutkiem, złością, nudą), które często są przyczyną objadania się. Zyska na tym nie tylko twoje ciało, lecz także psychika, ponieważ uwierzysz w siebie i własne możliwości, a dzięki temu znacząco poprawi się jakość twojego życia.
Dlaczego diet coaching trafia w Samo Sedno?
  • pomaga ci poznać lepiej siebie i swoje prawdziwe potrzeby żywieniowe;
  • radzi, jak stworzyć plan odżywiania dopasowany do twoich celów i potrzeb;
  • motywuje do trwałej zmiany nawyków, przekonań i zachowań;
  • uczy, jak odzyskać kontrolę nad sposobem odżywiania się, emocjami i własnym życiem.

Urszula Mijakoska – pierwszy diet coach w Polsce. Organizuje treningi twórczej motywacji, posiada wieloletnie doświadczenie w zarządzaniu, liczne certyfikaty z zakresu coachingu, jest także specjalistką w zakresie żywienia człowieka. W wyniku połączenia swoich pasji została inicjatorką i autorką programu diet coachingu. Współpracuje z Instytutem Psychoimmunologii. Jest ekspertem z zakresu żywienia na portalu www.zwierciadlo.pl, a także założycielką Instytutu Świadomego Rozwoju, w którym prowadzi sesje diet coachingu, udziela porad żywieniowych, organizuje warsztaty i kursy.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaklinacz wagi

 Być może pragniesz zrzucić zbędne kilogramy, być może wyrzeźbić swoją sylwetkę. Istnieje też duża szansa, że podjąłeś już kilka mniej lub bardziej udanych prób osiągnięcia swojego celu. Nie zamierzamy Cię oszukiwać: nie znajdziesz w tej książce ani przepisu na cudowną i działającą na każdego dietę, ani też informacji na temat tego, jak bez wysiłku nadać wyrazistości swoim mięśniom – nie jest to bowiem lektura science fiction ;).

OD AUTORA:

W moim 10-letnim doświadczeniu w treningu, prawidłowym odżywianiu, regeneracji i stosowaniu narzędzi psychologii nauczyłem się między innymi jednej ważnej rzeczy. Poznałem sekret zarządzania wagą. Jest to niezwykle interesujący i wciągający temat.

Sekret ten jest taki, że nie ma ŻADNEGO sekretu, jest tylko ciężkie nieraz zmaganie się z samym sobą. Nie istnieje droga na skróty. Ta praca ma też wymiar satysfakcji, euforii oraz pasji. 


Dążenie do lepszej sylwetki nie musi być przykre, tak jak i dieta nie musi oznaczać ograniczania zjadanych pokarmów. W mojej książce znajdziesz gotowe do zastosowania praktyczne porady, techniki i ćwiczenia ukierunkowane na zarządzanie swoją wagą poprzez trwałą zmianę jakości życia, nawyków i wyborów osobistych. 
Książka skierowana jest do osób pragnących nabyć umiejętności zarządzania wagą poprzez zmianę myślenia, przekonań i nawyków związanych z żywieniem oraz aktywnością fizyczną. Książka napisana jest prostym językiem, by osoba nieobeznana w temacie mogła łatwo zastosować zawarte w niej informacje, porady, wskazówki i ćwiczenia. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dieta surowa, która jest... smaczna!


Jak poprzez odpowiedni dobór surowych składników swojego pożywienia możesz odmienić siebie.
Jak często zastanawiasz się, czy to, co właśnie jesz wyjdzie Ci na zdrowie?

Kiedy przeczytałem poniższy spis - doszedłem do wniosku, że jem większość z wymienionych w nim rzeczy:
Przede wszystkim cukier i produkty w skład których wchodzi, takie jak dżem, różnego rodzaju galaretki, lody, ciasta, landrynki, guma do żucia, napoje słodzone cukrem, soki słodzone cukrem, owoce, owoce konserwowane za pomocą syropu cukrowego.
Keczup, musztarda, ostre sosy pomidorowe.
Bardzo słone produkty: chipsy, solone orzeszki, krakersy itp. O skutkach ubocznych soli pisałem w części pierwszej.
Wyroby z białego, przetworzonego przemysłowo ryżu.
Jedzenie mocno smażone.
Tłuszcze nasycone i oleje hydrogenizowane.
Margaryna.
Masło hydrogenizowane.
Kawa, napoje kawowe, herbata, alkohol, mleko.
Nikotyna.
Wieprzowina i wyroby z niej.
Jakiekolwiek ryby wędzone.
Jakiekolwiek wędzone mięso, szynki, kiełbasy itp.
Hot dogi, hamburgery, kanapki z mięsem.
Kurczaki hodowane na hormonach (stymulatorach wzrostu).
Zupy konserwowane i koncentrowane.
Wyroby z białej mąki (chleb biały, ciasta, ciasteczka, torty, krakersy, wafle, makaron, spaghetti itp.).
Zażywanie leków (aspiryna, środki nasenne, przeciwbólowe, antyhistaminowe) bez konsultacji z lekarzem.
Następnie spojrzałem na tytuł tej wyliczanki i powiało grozą, bo właśnie zobaczyłem napis...
Tego lepiej nie jeść i nie pić

Czy to możliwe, że większość tradycyjnych potraw, jakie jemy na co dzień ma się nijak do zdrowego odżywiania? Z tego, co za chwilę możesz przeczytać w opisywanym tu ebooku - niestety tak. Niewłaściwe odżywianie przyczynia się bywa nie tylko powodem naszego złego samopoczucia, ale może również prowadzić do poważnych schorzeń.
Autorzy ebooka „Dieta surowa, która jest... smaczna!” przedstawiają sposób, dzięki któremu możesz płynnie przejść z dotychczasowej diety na naprawdę zdrowe odżywianie się oparte na owocach i warzywach.